Tim Selders

Futurist
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
Biografie

Biografie

De toekomst is grilliger dan ooit. Veranderingen voltrekken zich in hoog tempo en in alle heftigheid. Zelfs solide organisaties kunnen daardoor zomaar hun relevantie verliezen of zelfs verdwijnen. De oplossing? Die schuilt volgens futurist en spreker Tim Selders niet in verzet tegen verandering, maar juist in de omarming ervan. Zo worden organisaties sterker en is het mogelijk om in vertrouwen met de toekomst mee te bewegen.

Biografie van Tim Selders

Na zijn gymnasiumopleiding studeert Tim Selders Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Maar in plaats van een baan, lonkt tijdens en na zijn studie het ondernemerschap.

In 1998 begint hij samen met een partner innovatiebureau PARK. Het bureau specialiseert zich in innovatiemanagement: het organiseren van innovatie binnen grote bedrijven. In twintig jaar tijd bouwen de partners het bedrijf winstgevend uit tot 15 consultants met corporate klanten over de hele wereld (o.a. LEGO, HP, B&O, Unilever, BMW en Miele).

In 2011 zetten Tim en zijn partner tevens een educatie-business op, met de naam Grow. In 2018 verkoopt hij zijn aandelen in zowel PARK als Grow en richt hij zich, samen met een nieuwe partner, op DESIGNLADDER, een online coaching app voor creatieven.

Maar vooral is Tim vanaf dit moment actief als veelgevraagd spreker voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven en de overheid. Met maatwerk-lezingen inspireert hij organisaties in zijn rol als toekomstgids om effectiever in te spelen op snelle veranderingen en bedreigingen. Want, zo weet de futurist als geen ander: meer dan ooit is het nu nodig om met een vrije geest naar de toekomst te kijken.

Toekomstscenario’s voor organisaties

Na meer dan twintig jaar bezig te zijn geweest met complexe innovatievraagstukken voor grote organisaties, is Tim uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande experts in het stellen en beantwoorden van toekomstgerichte ‘Wat als…’-vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toekomstscenario’s als:

  • Wat als speelgoedfabrikanten hun speelgoed gaan leasen, in plaats van verkopen? Leidt speelgoed dan een ander leven? En hoeft er minder weggegooid te worden?
  • Wat als ons drinkwater veel duurder gaat worden? Wat betekent dit voor het verbruik ervan? Welke organisaties zien dit als kans en welke komen hierdoor in de problemen?
  • Wat als de zeggenschap van kinderen veel sterker wordt in onze samenleving? Kinderen worden steeds uitgesprokener en volgend jaar start het nationale kinderparlement. Wat betekent meer zeggenschap voor kinderen bijvoorbeeld in het onderwijs?
  • Wat als boeren hun land gaan beschouwen als plek waar energie wordt verbouwd in plaats van voedsel? Welke mogelijkheden levert dit de energietransitie op, terwijl mogelijk ook CO2- en stikstof-uitdagingen worden aangepakt?

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijke toekomstscenario’s die Tim tijdens zijn lezingen op maat voorlegt aan bedrijven. Een ‘Wat als…’-scenario geldt hierbij altijd als uitgangspunt en prikkelt het publiek om met een vrije geest naar de toekomst te kijken. Dat is volgens de futurist exact wat organisaties nodig hebben in deze snel veranderende tijden.

Zijn verbeelde toekomsten zijn daarom concreet en nabij in plaats van abstract en ver-van-mijn-bed. Ze stellen niet één onwrikbare waarheid, maar onderstrepen de betekenis van meerdere mogelijke scenario’s voor mensen en bedrijven. Het doel van de futurist is zeker niet om de waarheid te voorspellen. Wel om mensen te inspireren en te leren hoe ze zelf kunnen ‘toekomstdenken’.

Futurist boeken voor prikkelende én praktische lezing

Tijdens een lezing reikt Tim zijn publiek hiervoor een aantal cruciale vaardigheden aan. Bijvoorbeeld omdenken, inleven, verbeelden en experimenteren. Ronkende termen, maar allemaal gestoeld op dezelfde kern: een vrije geest met verbeeldingskracht.

Dat laatste bezit Tim door een mengelmoes van aangeboren talent, zijn designachtergrond en decennialange ervaring met innovatievraagstukken in overvloed. Als een van de weinige Nederlandse futuristen is hij door de wol geverfd in het implementeren van innovatiemaatregelen (bijv. Business Model Canvas, Agile en Lean Development, Design Thinking, Holacracy, etc.) in het bedrijfsleven.
Hierdoor weet hij niet alleen hoe je relevante toekomstscenario’s kunt definiëren en verbeelden, maar ook hoe je de hieruit verworven inzichten concreet kunt toepassen binnen je organisatie en hoe je je organisatie moet inrichten om flexibel om te gaan met verschillende toekomstscenario’s.

De verandering omarmen

Het is deze unieke mix van specificiteit en implementatiekennis die de lezingen van de futurist zo waardevol maken voor organisaties die proactief op de toekomst willen inspelen. Als professioneel toekomstbedenker inspireert de veelgevraagde spreker zijn publiek met mogelijke toekomstscenario’s en demonstreert hij in zijn lezing op overtuigende wijze hoe het omarmen van verandering leidt tot een sterkere organisatie.

Is jouw organisatie eigenlijk voorbereid op de nieuwe toekomst die met rasse schreden nadert? Aan de hand van stevig onderbouwde modellen en aansprekende voorbeelden legt Tim in begrijpelijke taal uit hoe je de toekomst zelf – met vertrouwen – kunt beïnvloeden en inrichten.

Lezing van futurist Tim Selders boeken

Een lezing van Tim Selders weerspiegelt de persoonlijkheid waar klanten hem om roemen – creatief, inhoudelijk sterk en gedachtenprikkelend.

Tim hecht waarde aan een grote mate van betrokkenheid vanuit de opdrachtgever en stemt zijn lezingen graag op maat af. Bedrijven die de futurist inhuren voor een lezing, weten zich dan ook verzekerd van een eindeloos boeiende presentatie waarin relevante ‘Wat als…’-scenario’s deskundig én toegankelijk worden behandeld.

Wilt u deze vooraanstaande futurist ook inhuren als prikkelende en inspirerende spreker op uw evenement? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of om direct een maatwerk lezing te boeken.

Tim Selders als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Tim Selders en sprekersbureau Quality Bookings