Tim Selders

Futurist
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
Design Thinking: Wat is het verschil met andere populaire innovatiemethodes?

Design Thinking: Wat is het verschil met andere populaire innovatiemethodes?

Er zijn eindeloos veel verschillende innovatiemethodes. Maar een aantal trekt de laatste jaren volle zalen: Lean, Agile en Design Thinking. Mensen vragen me regelmatig: wat is het verschil hiertussen? Het blijkt echter interessanter te kijken naar de mogelijke overeenkomsten tussen en zelfs koppeling van deze methodes.

Laat ik beginnen met een aantal overeenkomsten.

Het fundament voor alle drie methodes is dat ‘de klant centraal staat’. Bij Lean is een processtap alleen relevant als ie waarde toevoegt voor een klant. Bij Agile gaat het om klantwensen sturend te maken voor innovatie. Bij Design Thinking gaat het nog verder: het ontdekken van latente behoeften – behoeftes waarvan de klant niet eens wist dat ie ze had.  Ook past bij alle drie methodes ‘groot denken’ en tegelijkertijd kleine stapjes nemen – het bouwen van prototypes. In de basis zeggen alle drie de methodes hetzelfde: zorg dat je weet wat je wil bereiken, werk daar kort cyclisch en systematisch aan en zorg voor ‘fast-feedback’, stop of leer en verbeter.

Hoe zouden deze innovatiemethodes nu kunnen worden gekoppeld? Hoewel het afhankelijk is van het type uitdagingen (zie andere blog), is er een logische volgordelijkheid tussen deze methodes.

  • Het is logisch te starten met Design Thinking, in de probleem-explorerende fase.
  • Zodra een oplossing voorhanden is, is het tijd voor Lean: het ontwikkelen van die oplossing, op een manier waarin onzekerheid, experimenten en leren veel ruimte hebben.
  • Daarna volgt Agile. Hierin gaat het over een manier van realisatie in de vorm van incrementele verbeteringen die vraagt om een grote mate van samenwerking.

Het gaat er niet om om voor een van deze methodes te kiezen. De kunst is juist om alledrie te kennen en te weten wanneer je welke methode het best kunnen toepassen of zelfs kunt koppelen.

Gelukkig is de kern van deze methodes hetzelfde: de klant staat centraal ;-).

Laatste blogberichten

Design Thinking: Wat is het verschil met andere populaire innovatiemethodes?
Design Thinking: wanneer wel en wanneer niet?
Blog overzicht

Tim Selders als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Tim Selders en sprekersbureau Quality Bookings