Tim Selders

Futurist
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
Toekomstscenario’s in de zorg

Toekomstscenario’s in de zorg

Futurist Tim Selders is te boeken voor een lezing over ‘Toekomstscenario’s in de zorg’. Hierin laat hij zien hoe een open blik op de toekomst zorgorganisaties kan helpen aan innovatieoplossingen voor complexe uitdagingen. Want die zijn er volop in een tijd waarin de zorgsector gebukt gaat onder oplopende personeelstekorten en de patiënt steeds vaker als nummer wordt gezien.

Aan de hand van een fascinerend en toegankelijk betoog prikkelt de futurist zijn publiek om de toekomst met verbeeldingskracht en verschillende toekomstscenario’s te benaderen. Want dit leidt tot een ander perspectief op de volgende en andere complexe uitdagingen:

  • “Hoe kan het dat ondanks allerlei baanbrekende innovaties in behandelmogelijkheden, de mens achter de patiënt steeds minder centraal staat in de zorg?”
  • “Hoe kun je steeds mondigere en zelf kiezende patiënten – eigenlijk zorg-consumenten – betaalbare zorg verlenen met steeds minder handen aan het bed?”
  • “Hoe komt het toch dat we meer dan ooit ‘connected’ zijn met elkaar, maar dat er nog altijd grote eenzaamheid bestaat?”
  • “Hoe kan het nu dat preventieve gezondheidszorg, hoewel het beter, goedkoper en effectiever is, zo moeizaam wordt omarmd door mensen?”

Van verbeelding naar implementatie

Vele van de hierboven opgesomde uitdagingen komen voort uit een gebrek aan diepe inzichten in wat zorgverleners en patiënten echt beweegt, uit tegenstrijdige belangen, maar ook uit het bestaan van meerdere waarheden naast elkaar. En al deze zaken veranderen continu. Met een analytische en op efficiëntie gerichte benadering alleen zijn dit soort problemen tegenwoordig niet meer te tackelen.

De oplossing schuilt in de ontwikkeling van speciale vaardigheden zoals omdenken, inleven, verbeelden en experimenteren. Onderdeel hiervan zijn verschillende innovatieprocessen en -tools, waaronder Business Model Canvas, Agile en Lean Development, Design Thinking, Holacracy, etc. Deze methodieken helpen een zorgorganisatie om innovatiemaatregelen te ontplooien voor meerdere mogelijke toekomstscenario’s.

Spreker inhuren voor lezing over de zorg

Tijdens zijn maatwerk presentatie over ‘Toekomstscenario’s in de zorg’ schetst Tim een helder beeld van de genoemde vaardigheden en tools aan organisaties die hem inhuren als spreker. Maar bovenal toont hij op overtuigende wijze aan waarom een vrije geest en verbeeldingskracht altijd aan de basis liggen van innovatieoplossingen die een zorgorganisatie daadwerkelijk verder helpen.

Met meer dan twintig jaar ervaring als specialist in complexe innovatievraagstukken kent Tim de kracht van toekomstdenken als geen ander. Eerder al implementeerde hij effectieve innovatiemaatregelen bij tientallen grote organisaties. Deze verregaande praktijkkennis onderscheidt hem duidelijk van andere futuristen die spreken over innovatie in de zorg.

Oplossingen voor uitdagingen in de zorg

De prikkelende én praktische tips van Tim helpen in de zorg onder meer bij een goede inventarisatie van de uitdaging, inlevingsvermogen in de betrokken gebruikers, continue verbetering in kleine stapjes, participatie van de diverse betrokken partijen en visualisatie van mogelijke oplossingen:

  • Echt in de huid kruipen van de mens achter de patiënt (= inleven). Niet om te vragen wat hij nu wil, maar om te weten wat hij niet zegt dat hij zou gaan willen. Zeker in de zorg, waar veel verborgen emoties en wensen bestaan, kan empathie tot hele nieuwe inzichten en zelfs tot ontdekking van latente behoeften leiden.
  • Het probleem herdefiniëren (= omdenken), zodat er wellicht hele andere oplossingen mogelijk zijn. Het herdefiniëren van de uitdaging ’preventieve gezondheidszorg wordt niet omarmd’ naar ‘mensen herkennen niet de persoonlijke benefits van preventieve gezondheidszorg’ kan leiden tot heel andere – lees effectievere of simpelere – oplossingsruimtes.
  • Sneller iets proberen op kleine schaal, in een vroeg stadium, om daarna weer, in kleine stapjes, te verbeteren (= experimenteren). Is het mogelijk om in plaats van hele complexe ICT systemen te bouwen of complete reorganisaties door te voeren, kleine experimenten te doen waarvan het acceptabel is als die niet meteen lukken, maar waarvan geleerd kan worden?
  • Mogelijke meerdere toekomsten creëren om met elkaar te bediscussiëren en voorbereidingen te treffen (= verbeelden). Levensecht laten zien hoe doctoren en patiënten in de toekomst met elkaar zouden kunnen omgaan, en dan nog het liefst in meerdere variaties. Dit kan helpen bij acceptatie maar ook bij het voorbereiden op die toekomst.

Futurist Tim Selders boeken voor een seminar

De lezing ‘Toekomstscenario’s in de zorg’ maakt indruk op opdrachtgevers door de mengeling van specificiteit en implementatiekennis bij de spreker. Hiermee helpt Tim zorgorganisaties om veranderingen in de zorg niet te ontkennen, maar te omarmen en er zo effectiever op in te spelen.

De populaire futurist legt op laagdrempelige wijze uit hoe je organisatie de eigen toekomst zelf kan beïnvloeden en inrichten. Geroemd wordt zijn lezing om de gedachtenprikkelende boodschap in combinatie met ijzersterke inhoud. Die is altijd op maat samengesteld, omdat Tim als spreker de wensen van zijn opdrachtgever altijd op voorhand inventariseert.

Lezing over Toekomstscenario’s in de zorg boeken

Meer informatie over de maatwerk lezing ‘Toekomstscenario’s in de zorg’? Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden of neem contact op om futurist Tim Selders direct te boeken als spreker.

Lezingen

Toekomstscenario’s in de overheid
Toekomstscenario’s in de zorg
Lezingen overzicht

Tim Selders als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Tim Selders en sprekersbureau Quality Bookings