Tim Selders

Futurist
HomeBiografieLezingenFoto's en video'sBlogContact
Home
Toekomstscenario’s in de overheid

Toekomstscenario’s in de overheid

Futurist Tim Selders is te boeken voor een lezing over ‘Toekomstscenario’s in de overheid’. Hierin schetst hij een positief perspectief op uitdagingen in het overheidsdomein waar de focus doorgaans ligt op het voorkomen van het negatieve. Zijn bijzondere aanpak – gestoeld op een mix van verbeeldingskracht en een handen uit de mouwen-mentaliteit – blijkt ambtenaren erg aan te spreken.

In een prikkelende én praktische lezing neemt de spreker zijn publiek mee door verschillende scenario’s die vragen om een open blik op de toekomst. Hij laat zien hoe je de hieruit verworven inzichten kunt omzetten in actie. Bijvoorbeeld in nieuwe mogelijke richtingen, maar dan wel binnen de kaders waarin overheden altijd moeten acteren. Dit helpt om effectiever in te spelen op onder andere de volgende wicked problems:

  • “Hoe kan het dat de overheid zo slecht de feiten rond onze samenleving communiceert, terwijl die feiten voor iedereen het startpunt zouden moeten zijn voor elke discussie?
  • “Hoe kan het dat grote ICT-projecten bij de overheid vaak uitlopen, veel duurder uitvallen dan gepland en slecht geïmplementeerd worden, terwijl onze samenleving steeds digitaler wordt en dus ook steeds vatbaarder voor criminaliteit?
  • ”Hoe kan het dat het aanleggen van een dijk niet langer slechts een technocratische aangelegenheid is, maar een complex samenspel is geworden van meningen, feiten, aannames en voorspellingen?”

Minder afstand tussen overheid en burger

Binnen het overheidswezen zijn thema’s als schaalvergroting, efficiëntieverbetering en digitalisering de laatste jaren immer actueel. Het resultaat is een steeds grotere afstand tussen ambtenaren en private betrokkenen. Denk hierbij onder meer aan burgers, consumenten en gebruikers. Kortom: aan mensen. En dat is zonde. Maar hoe is deze alsmaar groeiende kloof te slechten?

Een eerste voorwaarde voor een duurzame oplossing zijn bijzondere vaardigheden zoals omdenken, inleven, verbeelden en experimenteren. Goed van pas hierbij komen diverse innovatieprocessen en -tools, waaronder Business Model Canvas, Agile en Lean Development, Design Thinking, Holacracy, etc. Deze technieken helpen een scherp inzicht te krijgen in overkoepelende thema’s door mensen empathischer te onderzoeken. Het is volgens Tim precies wat nodig is om overheid en burger dichter bij elkaar te brengen.

Spreker inhuren voor lezing binnen de overheid

Tijdens zijn maatwerk lezing over ‘Toekomstscenario’s in de overheid’ helpt de futurist zijn publiek om anders naar ingewikkelde vraagstukken te kijken. Met meer dan twee decennia ervaring op het gebied van complexe innovatievraagstukken valt Tim op door zijn unieke mix van specificiteit en implementatiekennis. Eerder al implementeerde hij innovatiemaatregelen voor talloze grote organisaties.

Als geen ander weet hij dan ook hoe belangrijk het is om op kleine schaal eerst kijken wat wel en niet werkt, vóór gecompliceerde en in beton gegoten eindoplossingen te ontwikkelen. Zijn enthousiasmerende spreekstijl en brede praktijkkennis onderscheiden deze gelouterde spreker van andere futuristen die spreken voor de overheid.

Oplossingen voor uitdagingen in de overheid

Binnen gemeenten, waterschappen en provincies is vaak sprake van grote en complexe uitdagingen. Uitdagingen waar bovendien ‘echte’ mensen bij betrokken zijn. De gedachtenprikkelende presentatie van Tim helpt binnen deze context bij het in kaart brengen van de uitdaging, het inleven in betrokken personen, het continu optimaliseren in kleine stapjes en het verbeelden van mogelijke oplossingen:

  • Echt in de huid kruipen van de burger. Niet om te vragen wat hij of zij nu wil, maar om te weten wat hem of haar nu echt bezighoudt op een dieper niveau. Meer empathie zou, in tijden van populisme, tot nieuwe inzichten kunnen leiden die wel degelijk diepere zorgen van burgers blootlegt.
  • Het probleem herdefiniëren (= omdenken), zodat er wellicht hele andere oplossingen mogelijk zijn. Het herdefiniëren van de uitdaging ‘We krijgen steeds meer last van files’ naar ‘Doorstroming wordt steeds lastiger door grotere snelheidsverschillen’ kan leiden tot compleet andere – effectievere of simpelere – oplossingsruimtes.
  • Sneller iets proberen op kleine schaal, in een vroeg stadium, om daarna weer, in kleine stapjes, te verbeteren (= experimenteren). Is het mogelijk om in plaats van complexe en langzame wetgeving, kleine zelfregulerende experimenten te doen waarvan het acceptabel is als die niet meteen lukken, maar waarvan geleerd kan worden?
  • Mogelijke meerdere toekomsten creëren om met elkaar te bediscussiëren en voorbereidingen te treffen (= verbeelden). Verschillende voorbeelden maken van hoe ambtenaren met burgers kunnen interacteren in deze digitale tijd, kan helpen om met elkaar vast te stellen welke versie of versies we met elkaar als samenleving willen.

Futurist Tim Selders inhuren voor een congres

De lezing ‘Toekomstscenario’s in de overheid’ is geschikt voor opdrachtgevers die de afstand tussen overheid en burger willen overbruggen. Het frisse perspectief van deze bekende futurist helpt om de vraag achter de vraag te herleiden en gewone mensen als bondgenoot in plaats van vijand te zien. Dit maakt het makkelijker om veranderingen te omarmen en er effectief op in te spelen.

Opdrachtgevers binnen de overheid loven Tim zijn presentatie vanwege de actualiteit en inspirerende inhoud. Zij weten zich altijd verzekerd van een maatwerk presentatie, omdat de spreker de wensen van de organisatie vooraf altijd uitgebreid doorneemt en zijn lezing hierop afstemt.

Lezing over Toekomstscenario’s in de overheid boeken

Direct meer informatie over de maatwerk lezing ‘Toekomstscenario’s in de overheid’? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden en voorwaarden of neem contact op om futurist Tim Selders te boeken als spreker.

Lezingen

Toekomstscenario’s in de overheid
Toekomstscenario’s in de zorg
Lezingen overzicht

Tim Selders als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Tim Selders en sprekersbureau Quality Bookings